Betrouwbare informatie over goede doelen
1

Meer vertrouwen

Deze database bevat betrouwbare gegevens over 6.000 Belgische verenigingen en stichtingen. We updaten de database dagelijks, op basis van informatie van officiële bronnen en de goede doelen zelf.
2

Steun een goed doel dat bij jou past

Wil je een goed doel steunen, financieel of als vrijwilliger? In deze database vind je meer informatie over verenigingen en goede doelen die jou nodig hebben.

Directie

Voornaam Familienaam Functie Geslacht
Jef Vanhoof Andere Man
Lettice Michiels Andere Vrouw
Els Vanuytven Andere Vrouw

Raad van Bestuur

Voornaam Familienaam Geslacht Functie in dit bestuur
Jozef Goebels Man Voorzitter
Jef van Meerbergen Man Vice-voorzitter
Piet Henckens Man Schatbewaarder
Bart Wynants Man Secretaris
Eduard Fron Man Bestuurder
Erik Herman Man Bestuurder
Frans Vanhellemont Man Bestuurder
Hilde Maes Vrouw Bestuurder
Johan Degrieck Man Bestuurder
Jos Stappers Man Bestuurder
Jos Verbraecken Man Bestuurder
Liliana Radulescu Vrouw Bestuurder
Marleen Smeyers Vrouw Bestuurder
Patrick Puissant Man Bestuurder
Peter Andriessen Man Bestuurder
Roger Cockhuyt Man Bestuurder

Aantal bijeenkomsten Raad van Bestuur per jaar

12

Kernactiviteiten

ADR-Vlaanderen geeft ondersteuning van Vlaamse vrijwilligersgroepen die allerlei humanitaire en structurele projecten opzetten in Roemenië. ADR-Vlaanderen ondersteunt op oprichting van 'The Open Network for community development', een organisatie waarin Roemeense organisaties en instellingen zichzelf organiseren en opkomen voor de belangen van hun leden en het algemeen belang.

Actiegebied

  • Europa
  • Lokaal
  • Regionaal

Steun aan andere organisaties

Ja

Geschiedenis

Eind jaren ’80 kwamen vanuit Roemenië verontrustende berichten over de plannen om ongeveer 8.000 Roemeense dorpen te vernietigen. Roemeense activisten slaagden erin om hun proteststem te laten weerklinken buiten Roemenië en het Westen van Europa werd geïnformeerd over het plan van Ceausescu. De berichten lokten scherpe reacties uit. Een groep geëngageerde mensen in België richtte de vereniging Adoptiedorpen Roemenië op (februari 1989). Het idee om een Roemeens dorp te adopteren om zo de afbraak ervan te verijdelen, kreeg snel navolging in andere landen. Honderden steden en gemeenten ontwikkelden hulpacties voor hun Roemeense partners. Tijdens de kerstdagen van 1989 kwam dit alles in een stroomversnelling terecht omwille van de Roemeense revolutie. Met de terechtstelling van Ceausescu opende er zich een, tot dan toe gesloten, wereld van een sterk verarmde bevolking. De nood aan levensmiddelen, medicijnen en kleding was zo groot dat eind 1989 - begin 1990 de eerste hulpkonvooien tot stand kwamen (gecoördineerd door ADR-Vlaanderen). Humanitaire hulp werd structurele samenwerking op het vlak van onder andere onderwijs, gezondheidszorg, jeugd en infrastructuurwerken. De nieuwe vormen van samenwerking kregen een stimulans met de ondertekening van het Vlaams Roemeens cultureel akkoord in 1997. Vervolgens doopt adoptiedorpen Roemenië zich in 2005 om tot Actiedorpen Roemenië, wat later wordt afgekort naar ADR-Vlaanderen. In 2011 krijgt ADR-Vlaanderen haar erkenning als sociaal culturele vereniging. Vandaag zijn er nog heel wat lokale groepen actief. Velen kennen een jarenlange traditie van samenwerking en vriendschap. Vandaag en in de toekomst zal ADR-Vlaanderen zich ook meer inzetten voor de groeiende gemeenschap Roemenen in Vlaanderen. Om zo de missie van solidariteit ook binnen Vlaanderen verder uit te bouwen.Daarnaast blijft het creëren van een realistisch beeld van Roemenië en haar bevolking bij Vlamingen een van de doelstellingen waarop ADR-Vlaanderen verder zal inzetten.

Lid van volgende koepels en/of netwerken

Naam lidmaatschap Beschrijving
De Federatie bond van samenwerkende sociaal-culturele organisaties

Erkenningen

Naam
erkend sociaal culturele vereniging

Aktes gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad

Alle publicaties Belgische Staatsblad
Cookie policy