Betrouwbare informatie over goede doelen
1

Meer vertrouwen

Deze database bevat betrouwbare gegevens over 6.000 Belgische verenigingen en stichtingen. We updaten de database dagelijks, op basis van informatie van officiële bronnen en de goede doelen zelf.
2

Steun een goed doel dat bij jou past

Wil je een goed doel steunen, financieel of als vrijwilliger? In deze database vind je meer informatie over verenigingen en goede doelen die jou nodig hebben.

Directie

Voornaam Familienaam Functie Geslacht
JAN VANFRAECHEM Gedelegeerd bestuurder Man

Raad van Bestuur

Voornaam Familienaam Geslacht Functie in dit bestuur
JAN KAREL G VANFRAECHEM Man Voorzitter
JACQUES BRENART Man Vice-voorzitter
ROLAND KUMPS Man Schatbewaarder
JEANNINE BUEKENHOUT Vrouw Secretaris
LEA DEBROUWER Vrouw Bestuurder
MARC JORISSEN Man Bestuurder
ROLF PUTTEMAN Man Bestuurder

Aantal bijeenkomsten Raad van Bestuur per jaar

2

Kernactiviteiten

Samenwerkingsakkoorden met de OCMW's van Overijse, Hoeilaart, Huldenberg, Tervuren en het CAW van Halle-Vilvoorde. Zij screenen noodlijdende mensen ( afnemers) en sturen ons die door met een attest waarop een vervaldatum. Na de vervaldatum worden ze terug gescreend en krijgen al dan niet terug een attest. De afnemers krijgen bij ons eenmaal per week gratis voedsel aangepast aan de grootte en de samenstelling van het gezin.. De afnemers krijgen eveneens gratis kleding, schoenen, huisgerief, beddengoed, alle mogelijke babybenodigdheden en babykleding, speelgoed, schoolbenodigdheden, speelgoed, boeken, diereneten enz...Wij helpen hen tevens om meubelen en grote huishoudtoestellen te zoeken. Noodlijdende mensen die ons via andere kanalen doorgezonden worden, worden tweemaal geholpen en dan brengen wij ze in contact met een van bovenstaande organisaties voor screening en bijkomende hulp. Dit werkt drempelverlagend naar die organisaties toe. Wij zijn aangesloten bij de Voedselbank Brussel-Brabant, bij de FEAD en bij de FAVV en het Huis van het Kind.

Actiegebied

Lokaal

Geschiedenis

In 2018 hielp VZW Voedselhulp Overijse 725 mensen in nood uit de Druivenstreek (Hoeilaart, Huldenberg, Overijse en Tervuren – ongeveer 66.700 inwoners). Deze mensen werden ons doorverwezen door het OCMW of het CAW van de gemeente waarin zij verblijven. Alle sociale medewerkers van de OCMW ’s uit de Druivenstreek evenals deze van het CAW Halle Vilvoorde, gevestigd in Tervuren, bezochten de oude lokalen van de VZW (Drogenberg 100, Overijse). Het zijn zij die beslissen met welke frequentie (maximaal 3 maal per maand) en voor welke duurtijd (1, 3 of zes maanden) de afnemers voeding, kleding of klein huisgerief gratis mogen afhalen in het lokaal. Kinderen mogen bij elk bezoek uit het speelgoed kiezen. Op deze wijze verdeelden de 40 vrijwilligers bijna 34,5 ton droge en diepvriesvoeding en minstens tien ton kleding. Verzorgingsproducten, klein huisgerief en speelgoed en schoolgerief zijn moeilijk te tellen maar het waren vele honderden stuks. Bovendien had de vzw 13 ton voeding op voorraad op 31 december 2018. Ongeveer 0,9 ton voeding en verzorgingsproducten werd met donor-gelden aangekocht, de rest kreeg de VZW gratis van de Voedselbank Brussel-Brabant vzw, van FEAD (voeding geschonken door Europa), AGAPE, en Danone . Bakkers Vogelaers uit Vossem en Au Flan Breton uit Tervuren en bakkerij D’Ijse uit Huldenberg vriezen dagelijks hun onverkochte brood in zodat de VZW bijna 4 ton lekkere broden kon verdelen. De Service Clubs van de streek (Rotary en Kiwanis) ,scholen, gemeenten en andere organisaties steunden de VZW financieel. Ook de fiscaal aftrekbare giften brachten een mooie som op. Sinds de start in november 2011 werd de werking van de VZW gecontroleerd door de Voedselbank, Zorgnet Vlaanderen, de Fiscus, het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen, en de dienst van het FEAD. Bij al deze controles werd een gunstig advies gegeven. De VZW heeft vastgesteld dat van de personen die in 2012 werden geholpen nog 0,3 % langskomt op eind 2018 en van deze geholpen in 2013 komt nog 1,8 %, van deze uit 2014 bleef nog 5,6 % ,van 2015 en 2016 bleef 13 % over en van 2017 en 2018 ongeveer een derde. Met rede kan dus gesteld worden dat de werking van de VZW samen met de OCMW ’s en het CAW zijn nut bewijst. Hoe kan U ons project steunen ? Door vrijwilliger te worden, door kleding, klein huisgerief of speelgoed te schenken of een financiële bijdrage te storten op de bankrekening! De dagen en uren waarop onze vrijwilligers U kunnen ontvangen staan op de webstek van de VZW. Op afspraak, en bij afwezigheid van onze afnemers, geven wij U ook graag ter plaatse uitleg en een rondleiding in onze lokalen.

Oprichters

 • JAN KAREL G VANFRAECHEM
 • LEA DEBROUWER
 • ROLAND KUMPS

MEER

Bron: Belgisch Staatsblad


Oprichters

 • JAN KAREL G VANFRAECHEM
 • LEA DEBROUWER
 • ROLAND KUMPS
 • RITA DOURS
 • EDDY VANDERSPIKKEN
 • HUGUETTE ISABELLE PRAET
 • TINA ROGGE
 • MARC VANTHUYNE
 • ROGER ROGGE

Bron: Belgisch Staatsblad


Aktes gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad

Alle publicaties Belgische Staatsblad

Extra documenten


Cookie policy