Betrouwbare informatie over goede doelen
KBS logo_Een website van.png
1

Meer vertrouwen

Deze database bevat betrouwbare gegevens over 6.000 Belgische verenigingen en stichtingen. We updaten de database dagelijks, op basis van informatie van officiële bronnen en de goede doelen zelf.
2

Steun een goed doel dat bij jou past

Wil je een goed doel steunen, financieel of als vrijwilliger? In deze database vind je meer informatie over verenigingen en goede doelen die jou nodig hebben.

Directie

Voornaam Familienaam Functie Geslacht
Sarah Van Riel Coördinator Vrouw

Raad van Bestuur

Voornaam Familienaam Geslacht
DIRK JOZEF HUBERTINE DE CLIPPELEIR Man
FRANCESCA MAGDA VANTHIELEN Vrouw
IGNACE SCHOPS Man
JOHAN VAN DEN BOSCH Man
KOEN KARLA LOUIS MAR VANMECHELEN Man
LAMBERT SCHOENMAEKERS Man
NIC JOSE OMER PIET BALTHAZAR Man
SERGE JEAN CHARLES M DE GHELDERE Man
STIJN LEON MARIA MEURIS Man
TOM BROOKES Man
TOM JOHAN JOZEF LENAERTS Man

Aantal bijeenkomsten Raad van Bestuur per jaar

6

Kernactiviteiten

De vzw focust op de rechtszaak die eind 2014 werd opgestart. Om de juridische- en werkingskosten van de vzw te bekostigen, organiseert Klimaatzaak allerlei acties en events gericht op fondsenwerving. De vzw nodigt verder zoveel mogelijk burgers uit om zich als mede-eiser in de rechtszaak te registreren. Op die manier toont ze onze politici en de rechter dat er een breed maatschappelijk draagvlak leeft bij burgers die eisen dat onze overheden een versnelling hoger schakelen in het nemen van klimaatactie.

Actiegebied

  • Nationaal
  • Regionaal

Geschiedenis

In 2014 werd de organisatie opgericht door 11 bezorgde Belgische burgers. De elf initiatiefnemers, persoonlijkheden uit de media-, kunst- ondernemers- en wetenschappelijke wereld, verenigden zich op 10 november in de vzw Klimaatzaak. Het gaat om televisiemaker Tom Lenaerts, actrice en presentatrice Francesca Vanthielen, filmmaker Nic Balthazar, kunstenaar Koen Vanmechelen, muzikant Stijn Meuris, AB-directeur Dirk De Clippeleir, bioloog Johan Van Den Bosch, Lambert Schoenmaekers en Ignace Schops van het Regionaal Landschap Kempen en Maasland, Tom Brookes (directeur Energy Strategy Centre) en klimaatambassadeur Serge de Gheldere (CEO Futureproofed). De 11 oprichters lieten zich inspireren door een klimaatrechtszaak die eind 2013 in Nederland werd opgestart door advocaat Roger Cox en Stichting Urgenda. Deze zaak werd door Cox gewonnen op 24 juni 2015. Het historische vonnis van de rechtbank in Den Haag inspireerde ondertussen wereldwijd burgers om via de rechtbank een klimaatbeleid af te dwingen.

Lid van volgende koepels en/of netwerken

Naam lidmaatschap
Klimaatkoalitie

Aktes gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad

Alle publicaties Belgische Staatsblad

Extra documenten


Cookie policy