Betrouwbare informatie over goede doelen
1

Meer vertrouwen

Deze database bevat betrouwbare gegevens over 6.000 Belgische verenigingen en stichtingen. We updaten de database dagelijks, op basis van informatie van officiële bronnen en de goede doelen zelf.
2

Steun een goed doel dat bij jou past

Wil je een goed doel steunen, financieel of als vrijwilliger? In deze database vind je meer informatie over verenigingen en goede doelen die jou nodig hebben.

Directie

Voornaam Familienaam Functie Geslacht
Harry Aaldering Andere Man
Lucie Poisson Andere Vrouw
Jo Bogaert Andere Man
Jo Sels Andere Man
Jocelyne Landries Andere Vrouw

Raad van Bestuur

Voornaam Familienaam Geslacht Functie in dit bestuur
Harry Aaldering Man Voorzitter
Lucie Poisson Vrouw Vice-voorzitter
Jocelyne Landries Vrouw Schatbewaarder
Jo Bogaert Man Secretaris
Jo Sels Man Bestuurder

Aantal bijeenkomsten Raad van Bestuur per jaar

6

Kernactiviteiten

Zen Sangha is een zenboeddhistische gemeenschap waar een reguliere zenpraktijk aangeboden wordt onder leiding van een zenleraar. Zen Sangha heeft ook grote affiniteit met het gedachtegoed van de Amerikaanse zenmeester Bernie Glassman, leraar van Frank Roshi en stichter van de Zen Peacemakers International, een netwerk van sociaal engagement. Zen Sangha werkt samen met en is deel van de Zen Peacemakers Lage Landen, waarbij wij eigen lokale initiatieven ontwikkelen. Frank Roshi was initiatiefnemer en spiritueel leider van de Bearing Witness retraites in Bosnië in 2017 en in Finland in 2018 en 2019. Hij was ook jarenlang nauw betrokken bij de Zen Peacemakers-retraites in Auschwitz. De voorbije jaren organiseerden wij in Gent Zen Peacemakers-ends, een workshop rond de ZP-geloften en een Gate of Sweet Nectar-weekend met Bernie zelf. Er waren bezinningsdagen in het kamp van Breendonk en in de Dossinkazerne in Mechelen, dertien weekendtrainingen Geweldloze Communicatie. Verder planden wij vanuit Gent tal van ZP-events, zoals de vredestochten aan de IJzer, straatretraites in Brussel, Keulen, Nijmegen en Helsinki, een verblijf in Lampedusa en Bosnië, een ecologische retraite in Duitsland en workshops in Londen en Barcelona. Sinds vijftien jaar is Zen Sangha ook nauw betrokken bij de Interlevensbeschouwelijke Werkgroep Gent (https://iwgent.be/). In samenwerking met de Boeddhistische Unie van België organiseren wij, net als de voorbije jaren, ook in 2022 drie inspiratiedagen. Onze Open Groep Leven en Sterven is gegroeid uit een plaatselijk ZP-initiatief rond palliatieve zorg. (https://www.zensangha.be/vrijwilligerswerk-in-de-gevangenis-inspiratiedag-bub-op-zondag-24-februari-in-brussel/) Wij startten onze Groene Cirkel, die vrijwilligers en eco-activisten samenbrengt en ondersteunt. Nog enkele interessante links van internationale groepen : https://peacemakersfinland.org/taking-action-on-ecological-crisis/ https://bearing-witness.eu/2023/02/28/frank-de-waele-roshi/ De documentaire ‘Vrede vinden in Srebrenica’, gemaakt door Pat van Boekel en Karin van der Molen, naar aanleiding van onze Bosnië Bearing Witness retraite is hier te bekijken : https://www.npostart.nl/vrede-vinden-in-srebrenica/15-10-2017/KN_1693818?utm_medium=refferal&utm_source=tvblik This same documentary, ‘Find Peace in Srebrenica’, with English subtitles (zie video's).

Actiegebied

  • Europa
  • Internationaal
  • Lokaal
  • Nationaal
  • Regionaal

Lid van volgende koepels en/of netwerken

Naam lidmaatschap Beschrijving
Zen Peacemakers Sangha Lage Landen zie https://zenpeacemakers.nl/frank-de-waele/
Boeddhistische Unie van België zie https://www.buddhism.be/nl
White Plum Asanga – zenlijn zie https://whiteplum.org/

Aktes gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad

Alle publicaties Belgische Staatsblad
Cookie policy