Betrouwbare informatie over goede doelen
1

Meer vertrouwen

Deze database bevat betrouwbare gegevens over 6.000 Belgische verenigingen en stichtingen. We updaten de database dagelijks, op basis van informatie van officiële bronnen en de goede doelen zelf.
2

Steun een goed doel dat bij jou past

Wil je een goed doel steunen, financieel of als vrijwilliger? In deze database vind je meer informatie over verenigingen en goede doelen die jou nodig hebben.

Directie

Voornaam Familienaam Functie Geslacht
Koen Maertens Directeur Man

Raad van Bestuur

Voornaam Familienaam Geslacht Functie in dit bestuur
KAREL PLASMAN Man Voorzitter
BERT BRUGGHEMANS Man Bestuurder
CYNTHIA LAFAIRE Vrouw Bestuurder
GUY HUBENS Man Bestuurder
GUY VOET Man Bestuurder
JAN VAN BASTELAERE Man Bestuurder
KOEN MAERTENS Man Bestuurder
MARC HAAN Man Bestuurder
ROMAIN VAN SCHOOR Man Bestuurder
WAUTHIER ROBYNS DE SCHNEIDAUER Man Bestuurder
YOLANDE AVONTROODT Vrouw Bestuurder

Aantal bijeenkomsten Raad van Bestuur per jaar

4

Kernactiviteiten

Nazorg brandwonden Onderzoek Opleiding Preventie Lotgenotencontact

Actiegebied

  • Europa
  • Lokaal
  • Nationaal
  • Regionaal

Steun aan andere organisaties

Ja

Geschiedenis

Het ongeval van actrice Greet Rouffaer, op 30 oktober 1997, waarbij ze, tijdens de opnamen van de populaire tv-serie ‘Wittekerke’, ernstige brandwonden opliep is de rechtstreekse aanleiding geweest voor de oprichting van een nazorgcentrum voor brandwondenpatiënten. Onder leiding van Dr. Raymond Peeters, toenmalig diensthoofd van het brandwondencentrum Stuivenberg, en met de financiële inbreng van het weekblad ‘Dag Allemaal’ werd het Greet Rouffaer Huis een feit. Objectief nummer één werd de patiënt op alle mogelijke manieren te helpen opnieuw een normaal leven te leiden. Het huis moest drempelvrij kunnen werken en de patiënt oplossingen aanbieden waarvan hij of zij, in vele gevallen, het bestaan zelf niet vermoedde. Er werd een pand uitgekozen, een medisch team samengesteld, vrijwilligers boden zich aan en in april 2001 gingen de deuren open. Een droom die werkelijkheid was geworden! In 2004 werd een nieuwe directeur aangesteld, Patrick Declerck, die op zijn beurt, vier jaar later, werd opgevolgd door de huidige directeur Koen Maertens. Naamsverandering In 2008 wenste Greet Rouffaer een hoofdstuk in haar leven af te sluiten. Ze zette een stap terug en nam ontslag als bestuurder. Het huis heet vanaf dan Oscare, nazorg- en onderzoekscentrum voor brandwonden en littekens. In Oscare vind je de woorden scar en care terug, ofwel zorg voor littekens. Daarnaast is Oscare eveneens een acronym: Organisation for burns, SCar After-care & REsearch. Oscare mag dan wel van naam veranderd zijn, het blijft haar oorspronkelijke doelstellingen trouw: een thuishaven voor brandwondenpatiënten en hen bijstand en steun verlenen. Opleidingscentrum In 2010 werd de Scar Academy opgericht in Vlaanderen. Scar Academy werd een opleidingscentrum waar professionele hulpverleners en therapeuten terecht kunnen voor een vorming of bijscholing rond de nabehandeling van brandwonden en littekens. In 2012 werd in Wallonië Cica-démie opgericht, een franstalige broertje. In 2013 gingen we voor het eerst buiten onze landsgrenzen en werd, in samenwerking met de Katie Piper Foundation, Scar Academy UK in het leven geroepen.

Lid van volgende koepels en/of netwerken

Naam lidmaatschap Beschrijving
EBA European Burns Association - http://euroburn.org
Voka HC Voka Health Community - http://www.healthcommunity.be

Erkenningen

Naam Beschrijving
Belgische Prijs voor Veiligheid en Preventie 2014 https://www.besafe.be/in-de-kijker/vzw-oscare-wint-belgische-prijs-veiligheid-en-preventie-prijs-veiligheid-en-preventie
ING Solidarity Award 2014 https://promo2.ing.be/solidarityAward/?LANG=NL
Humanitas prijs 2006
Zorgwerkgever van het Jaar 2018 Zorgwerkgever van het jaar 2018 - categorie andere zorginstellingen (ZorgAnders Awards) https://www.youtube.com/watch?v=OJC4IGFtiPc&t=4s

Aktes gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad

Alle publicaties Belgische Staatsblad

Vestigingen

Aantal vestigingen: 1

Bredabaan 414 2170 - MERKSEM (ANTWERPEN)

Bron: Kruispuntbank der Ondernemingen


Extra documenten


Cookie policy