Betrouwbare informatie over goede doelen
KBS logo_Een website van.png
1

Meer vertrouwen

Deze database bevat betrouwbare gegevens over 6.000 Belgische verenigingen en stichtingen. We updaten de database dagelijks, op basis van informatie van officiële bronnen en de goede doelen zelf.
2

Steun een goed doel dat bij jou past

Wil je een goed doel steunen, financieel of als vrijwilliger? In deze database vind je meer informatie over verenigingen en goede doelen die jou nodig hebben.

Directie

Voornaam Familienaam
Rik Van de Walle
Mieke Van Herreweghe

Raad van Bestuur

Voornaam Familienaam Geslacht Functie in dit bestuur
Sas Van Rouveroij Man Voorzitter
Alexander Vercamer Man Vice-voorzitter

Aantal bijeenkomsten Raad van Bestuur per jaar

12

Kernactiviteiten

Via het universiteitsfonds van de UGent kunnen schenkers bijdragen aan 1001 projecten, bv om specifiek wetenschappelijk onderzoek te steunen. De op deze website opgesomde projecten vormen slechts het topje van de ijsberg. Contacteer ons om meer te weten te komen over de mogelijkheden.

Actiegebied

  • Europa
  • Internationaal
  • Lokaal
  • Nationaal
  • Regionaal

Geschiedenis

Plechtige opening in 1817 De universiteit werd opgericht door koning Willem I van Oranje in 1816 en plechtig geopend op 9 oktober 1817. Het eerste professorenkorps telde 16 leden, 190 studenten schreven in voor de 4 faculteiten: Letteren, Rechten, Geneeskunde en Wetenschappen. Herstel na 1830 Door de politieke scheiding met Nederland werden de faculteiten Letteren en Wetenschappen afgeschaft. Het zou 35 jaar duren vooraleer het bevolkingspeil van 1830 terug werd bereikt. Vernieuwing vanaf 1876 Het onderzoekswerk doet zijn intrede. Onder het professorenkorps enkele eminente persoonlijkheden: de fysicus Plateau, de fysioloog en aliënist Guislain, de historicus Pirenne, enzovoort. Eerste vrouw in 1882 In 1882 kwam Sidonie Verhelst als eerste vrouw aan de UGent studeren. De Brusselse Emma Leclercq, die al een kandidaatsdiploma in de natuurwetenschappen van de ULB op zak had, was de eerste vrouw die het einddiploma behaalde. Nobelprijs voor Maurice Maeterlinck in 1911 Dichter, toneelauteur, essayist, vertaler en UGent-alumnus Maurice Maeterlinck ontving de Nobelprijs voor de Literatuur onder andere voor de impact van zijn toneeldebuut La Princesse Maleine. Vernederlandsing in 1930 De vernederlandsing van de universiteit vond plaats in 1930, toen België zijn 100-jarig bestaan vierde. Het neerhalen van de taalbarrière vormde een belangrijke stap naar democratisering en wetenschappelijke ontplooiing. Nobelprijs voor Corneel Heymans in 1938 Professor Corneel Heymans kreeg als enige Vlaming in 1938 de Nobelprijs voor zijn ontdekkingen op het gebied van de ademregulatie. RUG wordt UGent in 1991 Het decreet van de Vlaamse Gemeenschap hertekent het universitaire landschap: de RUG krijgt haar nieuwe naam Universiteit Gent of 'UGent' en krijgt ook een grotere autonomie. Oprichting AUGent in 2003 De Associatie Universiteit Gent of AUGent wordt officieel opgericht. De Universiteit Gent, Hogeschool Gent, Arteveldehogeschool en Hogeschool West-Vlaanderen tellen samen 60 000 studenten en 8 500 personeelsleden. Integratie hogeschoolopleidingen in 2013 Een 40-tal academische opleidingen van de hogescholen binnen de AUGent wordt overgebracht naar de UGent. De universiteit wordt in 1 klap 6.800 studenten, 600 personeelsleden, enkele campussen in Gent én een campus in Kortrijk rijker. Professor Anne De Paepe wordt op 1 oktober de eerste vrouwelijke rector van de UGent. Vandaag De UGent is met meer dan 42.000 studenten en 9.000 personeelsleden een van de grootste universiteiten in het Nederlandse taalgebied. Meer dan 100 vakgroepen bieden hoogstaande en door onderzoek ondersteunde opleidingen aan. Disciplines als biotechnologie, aquacultuur, micro-elektronica en geschiedenis genieten wereldfaam. De UGent is actief in de regio in en rond Gent, maar heeft ook campussen in Brugge, Kortrijk, Oostende én Zuid-Korea. Bron: Universiteitsarchief - UGentMemorie

Commissaris van de rekeningen

Yannick De Clercq

Aktes gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad

Alle publicaties Belgische Staatsblad
Cookie policy