Betrouwbare informatie over goede doelen
KBS logo_Een website van.png
1

Meer vertrouwen

Deze database bevat betrouwbare gegevens over 6.000 Belgische verenigingen en stichtingen. We updaten de database dagelijks, op basis van informatie van officiële bronnen en de goede doelen zelf.
2

Steun een goed doel dat bij jou past

Wil je een goed doel steunen, financieel of als vrijwilliger? In deze database vind je meer informatie over verenigingen en goede doelen die jou nodig hebben.

Fonds voor onderzoek naar Schwannomatose Fonds op naam (Koning Boudewijnstichting)

Steun aan onderzoek naar Schwannomatose, een dominant erfelijke aandoening waarbij zich gezwellen vormen die rond zenuwen groeien.

Adres
Brederodestraat 21
1000 - Brussel

Telefoon (algemeen)
025111840

Wetenschappelijk onderzoek


LANGE BESCHRIJVING
Schwannomatose is een zeldzame aandoening, verwant aan Neurofibromatose, waarbij zich goedaardige gezwellen vormen die rond zenuwen groeien. Ze kunnen latent aanwezig zijn maar op een bepaald moment beginnen te woekeren. Schwannomatose is een dominant erfelijke aandoening. Dankzij genetisch onderzoek werden reeds verschillende gemuteerde genen geïdentificeerd…

LANGE BESCHRIJVING

Schwannomatose is een zeldzame aandoening, verwant aan Neurofibromatose, waarbij zich goedaardige gezwellen vormen die rond zenuwen groeien. Ze kunnen latent aanwezig zijn maar op een bepaald moment beginnen te woekeren. Schwannomatose is een dominant erfelijke aandoening. Dankzij genetisch onderzoek werden reeds verschillende gemuteerde genen geïdentificeerd die de ziekte kunnen veroorzaken. Die verklaren echter niet alle gevallen van Schwannomatose. De variant van de aandoening waarbij een nog onbekend gemuteerd gen in het spel is, heet familiale Schwannomatose. Het Fonds voor Onderzoek naar Schwannomatose werd opgericht om het onderzoek naar familiale Schwannomatose te stimuleren. Het Fonds zal prioritair het laboratorium steunen van prof. Eric Legius, KU Leuven. Prof. Legius is een wereldautoriteit op het vlak van Neurofibromatosen. Zijn laboratorium doet als enige in België onderzoek naar Schwannomatose en werkt nauw samen met de universiteit van Alabama in de VS. Mede dankzij de financiële steun van het Fonds voor Onderzoek naar Schwannomatose heeft het Departement Menselijke Genetica van de KU Leuven, geleid door prof. Eric Legius, een doctoraatsstudente kunnen aanwerven. Lise Van Engeland, bioingenieur, zal onderzoek doen naar de genetische etiologie van autosomaal dominante familiale schwannomatose, die deel uitmaakt van de groep van de neurofibromatosen.

MEER

FOTO' S
PROJECTEN
  • Eric Legius - UZ Leuven: Unraveling the genetics of familial Schwannomatosis

    2016 - Individuals with schwannomatosis develop benign tumors of the peripheral nerves, called schwannomas. The principal concern of schwannomatosis patients is chronic pain caused by these schwannomas, which are severe and disabling. Previous research identified two genes for schwannomatosis: SMARCB1 and LZTR1. However, not all…

    MEER

MEER INFO


Cookie policy