Betrouwbare informatie over goede doelen
KBS logo_Een website van.png
1

Meer vertrouwen

Deze database bevat betrouwbare gegevens over 6.000 Belgische verenigingen en stichtingen. We updaten de database dagelijks, op basis van informatie van officiële bronnen en de goede doelen zelf.
2

Steun een goed doel dat bij jou past

Wil je een goed doel steunen, financieel of als vrijwilliger? In deze database vind je meer informatie over verenigingen en goede doelen die jou nodig hebben.

Grauls (Fonds Grauls) Fonds op naam (Koning Boudewijnstichting)

Steun aan projecten voor de psychosociale zorg en begeleiding van jonge slachtoffers van politiek, etnisch of seksueel geweld in de Centraal-Afrikaanse Republiek. Sensibilisatie rond de problematiek.

Adres
Brederodestraat 21
1000 - Brussel

Telefoon (algemeen)
025111840

Bezoek onze website!

Ontwikkelingssamenwerking/Humanitaire dienstverlening


LANGE BESCHRIJVING
Het Fonds heeft als doelstelling bij te dragen tot bewustwording voor de problematiek van de mentale gezondheid van slachtoffertjes van politiek, etnisch en seksueel geweld in de Centraal-Afrikaanse Republiek, alsook om ter plaatse, projecten van algemeen belang te ondersteunen die de psychosociale zorg en begeleiding…

LANGE BESCHRIJVING

Het Fonds heeft als doelstelling bij te dragen tot bewustwording voor de problematiek van de mentale gezondheid van slachtoffertjes van politiek, etnisch en seksueel geweld in de Centraal-Afrikaanse Republiek, alsook om ter plaatse, projecten van algemeen belang te ondersteunen die de psychosociale zorg en begeleiding van deze slachtoffertjes op zich nemen. Getuigenissen van vaak extreem geweld, waaronder verkrachtingen, martelingen en mutilaties, zijn in de CAR legio. Dat kinderen vaak bewust een doelgroep zijn voor deze grove geweldplegingen is een ondraaglijke gedachte. Bij heel veel kinderen leidt dit tot psychische trauma’s. Vandaag lijden naar schatting twee miljoen kinderen onder de gevolgen van de burgeroorlog die in 2013 uitbrak. Maar ook vóór 2013 was de humanitaire toestand in het land al dramatisch als gevolg van het politieke en economische wanbeheer van opeenvolgende regeringen. De staat van ontreddering in de CAR heeft tot gevolg dat de gezondheids- en sociale infrastructuur van het land, die nooit goed uitgebouwd is geweest, vandaag totaal ingestort is. Daardoor is de kwetsbaarheid van de kinderen nog toegenomen en moet de toegang tot de psychosociale hulp dringend meer ondersteund worden. “(…) Kinderen zijn vaak de eerste slachtoffers van conflicten: zij worden verminkt, gefolterd en gedood in hun huis en school en blootgesteld aan de verschrikking van seksueel geweld, zij worden ontvoerd en gerekruteerd en gebruikt door legers en gewapende groepen. (…) Wij zijn tot de vaststelling gekomen dat de prijs die kinderen betalen veel groter is, veel dieper gaat en nog meer beangstigend is dan wij dachten. (…) Hun blootstelling aan extreem geweld heeft bij sommige onder hen blijvende traumatische gevolgen zoals gewelddadige uitbarstingen, gebrek aan vertrouwen in anderen en een onvermogen om te communiceren. (…) In sommige gevallen zijn kinderen die betrokken waren bij gewapende groepen niet meer welkom in hun gemeenschap” “Wij moeten blijven ijveren voor een beter begrip en aanvaarding door de internationale gemeenschap voor de nood om mentale gezondheidszorg aan te bieden aan de getroffen kinderen” Leila Zerrougi, Speciale Vertegenwoordigster van de VN-Secretaris-Generaal voor Kinderen en Gewapende Conflicten (oktober 2014)

MEER

FOTO' S
PROJECTEN
 • Save the children Fund

  Kinderen die leven in de conflictzones in de Centraal-Afrikaanse Republiek beschermen en psychosociale steun bieden aan kinderen die getraumatiseerd zijn door geweld.

  MEER

 • Fracarita International

  Reactiveren van een dienst voor psychiatrische consultatie en psychotherapie, die hoofdzakelijk focust op kinderen en jongeren met post-traumatische stressstoornissen (PTSS), in Bangui.

  MEER

 • Comité belge pour l'Unicef

  Demobiliseren en re-integreren van kinderen die ingelijfd waren bij gewapende groepen in de Centraal-Afrikaanse Republiek.

  MEER

online gift overmaken
Giften zijn fiscaal aftrekbaar vanaf 40 euro.


Cookie policy